piątek, 13 maja 2011

Płotek w ogródku restauracyjnym




Gdy tylko pogoda pozwala, restauratorzy wystawiają ogródki na zewnątrz lokali, wiedząc, że klienci lubią spożywać posiłki na powietrzu. Zwykle osłonę stanowią płoty ogrodowe, co prawda nieco niższe, niż te, do jakich jesteśmy przyzwyczajeni w ogrodach. Z reguły są to niewysokie płotki, najczęściej drewniane, czasem metalowe, wykonywane jako reklama browarów z odpowiednim logo lub po prostu według klasycznych wzorów. Dobrze wykonane płoty ogrodowe mogą służyć właścicielom latami w dobrym stanie, zwłaszcza, gdy są prawidłowo zaimpregnowane i starannie przechowywane zimą. Do ogródków restauracyjnych, kawiarnianych zwykle używa się płotków sztachetowych, myśliwskich, niższych jednak, niż w typowym ogrodzie. Wykonane są z prostych elementów, łatwych w montażu i demontażu, co ułatwia ich ustawienie na początku sezonu i zlikwidowanie ogrodzenia po zakończeniu korzystania z ogródka piwnego. Również samo przechowywanie jest łatwe, nie wymaga dużo miejsca ani specjalnego składowania. Elementy płotka są wystarczająco lekkie, by można je było z łatwością przenosić.